Aratás régen – felidézték a hagyományokat

Az eső miatt az aratás elmaradt, hiába gyakoroltak a kis- és nagybandák novai Göcseji Aratónapokra. A kellemetlen időjárás azonban csöppet sem befolyásolta a 28. alkalommal megrendezett Zala megyei kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőverseny hangulatát, a bandák a kepe töve helyett a rendezvénysátorban gyűltek össze és terítettek meg az aratási étel- és italbemutatóra.

nova arat2

 Göcseji Aratónapok Nován

Az asztalokon roskadozó ételeteknek köszönhetően igazi kulináris élmény részesei lehettünk, miközben a színpadon sorra léptek fel az egyesületek művészeti csoportjai. A ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület tagjai szintén kitettek magukért. Főztek, sütöttek, Aranypáva-díjas népdalkörük pedig műsorral készült. Kiss Csabáné érdeklődésünkre elmondta, a kézi aratáshoz igencsak elkelt az energia, ezért sokféle ételt kínáltak reggelire, ebédre és vacsorára a sült szalonnától, a tojásrántottán át a különféle főzelékig, húsételekig. Ilyenkor elővették a korábban lesütött húst, amit kovászos uborkával kínáltak. Kenyeret, kalácsokat, pogácsákat is sütöttek az alkalomra. A paprika és a paradicsom is megérett az aratás idejére. Kiss Csaba hozzátette, akkor is voltak tehetős és kevésbé tehetős családok, így mindenki azokból az alapanyagokból főzött, sütött, melyek megtalálhatóak voltak a háztartásban. A Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület tagjai a zalaegerszegi rendezvényeknek is, mint például a fánksütő verseny, vagy a prószafesztivál állandó résztvevői.

A jó étel mellett jó eszközökre is szükség volt. Legfőképp éles kaszára. Szép Gyula, a Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület tagja idén másodszor nevezett be a kaszakalapáló versenyre. Elmondta, édesapjától örökölte a kaszát, mellyel füvet szokott otthon vágni. A kaszakalapálás fárasztó munka, sok kilót mozgat meg, mivel minden leütés két mozdulatot kíván meg. Akkor éles a kasza, mikor úgy csilingel, mint egy kard, fűzte hozzá.

A lickóvadamosi Horváth Jánosné elmondta, az aratás sikere nagyon fontos volt, hiszen ezzel biztosították a család jövő évi kenyerét, de a háziállatok táplálékát is. A nagy meleg miatt reggel korán vagy késő délután arattak, ha a gabona törött, akkor éjszaka is. Amikor megpihentek a kepe tövében, nótára is fakadtak.

nova arat1

Bármilyen nehéz munka volt az aratás, az emberek szívesen énekeltek akkor is – fűzte hozzá Kulcsárné Csejtei Marianna, a Gellénházi Pengetők, a Németfalui Vadvirág Népdalkör és a Ságodi Gyöngyvirág Népdalkör művészeti vezetője. Mások mellett ők is aratódalokat énekeltek a színpadon, miközben a zsűri a megterített asztalokat és az ételeket bírálta.

A rendezvényen részt vett Kiss Mihály, az aratóverseny ötletgazdája. Rajta kívül köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Lendvai Jenőné, Nova polgármestere.

Nova Község Önkormányzata idén is önállóan rendezte meg a háromnapos programot, melynek célja, hogy minél több embernek mutassák meg a hagyományokat. Lendvai Jenőne arról is beszélt, hogy egyre kevesebben élnek azok közül, akik a gabonát még kézzel aratták. A kis- és nagybandák fiatalítása éppen a hagyományok életben tartása miatt lenne fontos.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia