Pais Dezsőre emlékeztek

A megyeszékhelyi városi önkormányzat, a Millecentenáriumi Közalapítvány és a Zrínyi Miklós Gimnázium közös szervezésben emlékezett meg születésének 125. évfordulója alkalmából a zalaegerszegi származású Pais Dezsőről.

Emléktábla a szőlőnemesítőnek

Több mint egy éve annak, hogy elhunyt Bakonyi Károly, a híres cserszegi fűszeres nemesítője. Ha élne, Karcsi bácsi most lenne 90 éves. A jeles évforduló alkalmából emléktáblát avattak keszthelyi háza falán.

Kultúra Napja Botfán

A Magyar Kultúra Napja alkalmából műsoros délutánt rendeztek a zalaegerszegi botfai közösségi házban a helyi "Válicka" Citerabarátok Egylete szervezésében. A program a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Kölcsey teljes költeménye is elhangzott szavalat formájában. Az ünnepi alkalom kommentálása dr. Kostyál László művészettörténész tisztje volt, aki kultúránk múltjáról is beszélt.

Naiv festő képei a Göcseji Múzeumban

Értékes ajándékot kapott a Göcseji Múzeum az év elején: a kis Zala megyei faluban, Szentliszlón élő Antal Zoltánné Harmadás Erzsébet (aki 1920-ban született) saját készítésű festményeket adományozott az intézménynek.

Múzsák a falon

Pannót, vagyis nagyméretű táblafestmény-ciklust avattak az Ady-iskola gimnáziumi épületrészében. Az Alfons Mucha: "Művészetek" című festménye alapján készült alkotást, Tánczos György művésztanár vezetésével diákok készítették.

A hely szelleme, a múlt öröksége

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter betegsége miatt nem lehetett díszvendége annak az ünnepi rendezvénynek, amelyet a Vajda János Gimnázium fennállásának 240. és az épület átadásának 120. évfordulója tiszteletére rendeztek március első péntekén, Díszvendégként köszönthették -egyebek között- dr. Festetics Györgyöt, Sáringer Kenyeres Tamást, Ruzsics Ferencet is.

Bölcsesség és tekintély

A Zala Megyei Közgyűlés 1992-ben alapította Pais Dezső Zalaegerszegen született nyelvész, akadémikus emlékére a Pais Dezső-díjat. Olyan személyek számára adományozható, akik a nyelvterület, a névtudomány és az irodalmi nyelv vizsgálata területén értek el kimagasló tudományos eredményeket. A díj odaítélésére a MTA Magyar Nyelvtudományi Társaság öttagú bizottsága tehet javaslatot a közgyűlés számára.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia