Pais Dezsőre emlékeztek

A megyeszékhelyi városi önkormányzat, a Millecentenáriumi Közalapítvány és a Zrínyi Miklós Gimnázium közös szervezésben emlékezett meg születésének 125. évfordulója alkalmából a zalaegerszegi származású Pais Dezsőről.

 

pais-koszoruzas 1


A göcseji tájnyelvet is kutatta

Az esemény részeként megkoszorúzták a gimnázium épületében lévő emléktáblát is. A nyelvész professzor nyolc évig volt jeles tanulója a fent nevezett gimnáziumnak, ahonnét útnak indult, hogy az Eötvös Collégiumot elvégezve nyelvésszé, pedagógussá, kutatóvá, akadémia taggá váljon. De, amint az emlékező beszédben Gyutai Csaba polgármester elmondta, bármerre vitte az útja, mindit ízig-vérig zalainak vallotta magát.

pais-koszoruzas 2

Jeles munkásságának - mely többek között mai helyesírásunkat alapozta meg - kiemelkedő területe is a szűk hazához kötődött. A göcseji tájneveket kutatta az ősi magyar nyelvezet mellett. A polgármester példaként állította a Kossuth-díjas nyelvész életét és tevékenységét a gimnázium jelenlegi diákjai elé, s köszönetet mondott a megemlékezésben az év során közreműködő intézményeknek, szervezeteknek.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia