A magyar nép szobrásza

Ahogy Bartók és Kodály a zenében, ő a szobrászatban kereste a tiszta forrást. A népi hagyományt és annak formavilágát kutatta, s ez hatott művészetére. A zalaegerszegi Városi Hangverseny -és Kiállítóteremben a 2008-ban elhunyt Andrássy Kurta János szobrászművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás.

Maratoni népdalverseny Zalában

Országos népdaléneklési verseny területi fordulójának adott otthont immár második alkalommal a zalaegerszegi Öveges ÁMK: 22 városi és városkörnyéki iskolából közel 250 általános és középiskolás tanuló mutatott be zalai népdalcsokrot, vagy gyermekdalokat.

Szilveszter, újév – 2012

A régi hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. A szilveszter és az újév első napjainak szokásai összefonódnak.

Pravoszláv hét Hévízen

A karácsony az ortodox egyházban használatos Juliánusz naptár szerint január elejére esik. Ez kínált apropót arra, hogy Hévízen meghosszabbítsák az ünnepi hangulatot.

Jubileumi év a Kézművesek Házában

A Zalaegerszegi Kézművesek Háza a gébárti tó mellett évtizedek óta szolgálja a magyar hagyományőrzést. A közelmúltban alkotó csoportok nyílt napjával, valamint farsangi programmal indult az idei, 30. jubileumi év a kézművességet éltető intézményben.

Pásztorbotok, fokosok, faragások

Pásztorbotok, fokosok, faragások címmel nyílt a hónap végéig látható kiállítás a zalaegerszegi Öveges ÁMK aulájában. Kiss István és a néhány éve elhuny Török András újságíró magángyűjteményének néhány darabján keresztül, nyerhetünk betekintést a korábbi nemzedékek igényességére a hétköznap használatos tárgyak terén.

A népi gyógyászat mestere

A népi gyógyászat újjáéledéséről tartott érdekes előadást március közepén a hévízi Hotel Helios által rendezett "Ősmagyar Ízek és Tradíciók" címet viselő rendezvényén Géczy Gábor, fizikus, az ELTE Természetföldrajz Tanszékének nyugalmazott tanára, a népi gyógyászat mestere. A népi gyógyítás gyökereihez visszatalált mester nagy sikerű előadásában egyebek között a következőket mondta: "Ma, egyre többet költünk gyógyszerekre, és mégis egyre betegebbek vagyunk."

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia