A bábok már úton vannak

Ismét Japánba utazik a zalaegerszegi Griff Bábszínház. A társulat 2012-ben és 2013-ban már járt a szigetországban; az első alkalommal a Lúdas Matyit mutatták be a Toyamai Gyermek-előadóművészeti Világfesztiválon, a következő évben pedig egy japán bunraku előadással, a Hétalvóval léptek fel szintén Toyamában,egy kisebb kulturális fesztiválon.

hetalvo

A Hétalvó egyik jelenete. A bunraku bábok mozgatását többen végzik.

 Japánba utazik a Griff Bábszínház

Idén újra megrendezésre kerül a gyermek-előadóművészeti világfesztivál, ahová a Hétalvó felújított változatával megy a társulat. A részletekről Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója sajtótájékoztatón számolt be. Mint mondta: tizenkét fővel érkeznek a július 30-tól augusztus 4-ig tartó világtalálkozóra, melyet tizedik alkalommal szerveznek meg Toyamában: a fesztivál egy nagyon rangos eseménynek számít.

A zalaegerszegi bábszínház még Pinczés István igazgatósága alatt került kapcsolatba a japán várossal, illetve Koizumi Hirosival, a fesztivál egyik főszervezőjével, akivel azóta is jóban van a társulat.

Az igazgató a világfesztiválról azt mesélte: huszonnégy országból, körülbelül kétezer fellépő érkezik a találkozóra. Főleg gyerekek, de lesz néhány felnőtt csoport is. Tánc, ének, színjátszás és bábjáték kerül terítékre az öt nap alatt. A Griff egyszer lép majd színpadra a Hétalvóval, amit azért kellett megújítani, mert az előadás néhány szereplője már nem tagja a társulatnak, így az új színészeknek be kellett tanulniuk a játékhoz szükséges speciális mozdulatokat. A darabot ezen kívül elég régen játszották, ebből kifolyólag szintén ráfért egy kis frissítés.

Mivel egy tradicionális japán meséről van szó (ami annyira ismert és népszerű odakint, mint nálunk a Lúdas Matyi), az eredeti koncepcióhoz nem nyúlhattak hozzá; annál is inkább, mert a bunraku bábok mozgatásának komoly hagyománya van japánban. Tulajdonképpen egy külön bábművészeti irányzatról van szó, a figurák sajátos mozgatásához pedig több ember szükséges. A darabot 2013-ban mutatta be a bábszínház a zalaegerszegi közönségnek, amit épp Koizumi Hirosi rendezett.

Szűcs István elmondta: a bábok már úton vannak Japán felé, a díszletet pedig a toyamaiak készítik el az előadásra. A Griff kap lehetőséget arra is, hogy a fellépés előtt elpróbálják a darabot. Ezen kívül elég mozgalmasan telnek majd a napjaik, hiszen a japánok komolyan veszik azt, hogy a meghívottak minden előadáson részt vegyenek, s viszonylag kötött a napirend is. Persze esténként azért lesz némi idő arra, hogy körülnézzenek a környéken; pláne, hogy egy különleges faunájú, tengerparti nagyvárosról van szó.

A kiutazás és az ott tartózkodás költségeit a japánok állják, a társulat ezen kívül két kísérőt is kap majd, akik kalauzolják őket a fesztivál egyes programjai között. Szűcs István szerint a rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy megismerkedjenek más művészeti együttesek munkájával, illetve kapcsolatokat építsenek.

Magyarországról a zalaegerszegi bábszínházon kívül a debreceni Vox Iuventutis Gyermekkar megy még a fesztiválra. Szűcs István megígérte, hogy a hazatérés után részletesen beszámolnak majd a világtalálkozó tapasztalatairól.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia