Kesztyűk, kíméletlen mennyiségben

kezratet_05.jpgVan kötött, csomózott, vékonyabb, vastagabb, csillagos, madaras, egyujjas, ötujjas. Nem, ez nem mind pécsi kesztyű. Hanem észt.

 

                                             Kultikus ruhadarabok Észtországból

Mi csak a hideg ellen használjuk a téli hónapokban, az észteknél azonban ez misztikus dolog. Nem hiába „Kéz-rá-tét” a címe a Göcseji Falumúzeum foglalkoztatóházában rendezett kiállításnak. Észtországban ugyanis a kesztyű évezredek óta kultikus tárgy.

A kesztyű védelmez; a minták a boldogságot, szerencsét hoznak, s viselőjét megvédik a gonosz szellemektől. A férfiak még a melegebb nyári hónapokban is magukkal viszik, csak ilyenkor az övükbe szúrva hordják. A kesztyű nagy szerepet játszott a népi gyógyításban is. Gyomorbaj esetén például egy egyujjas kesztyűbe zabot tettek, s azzal 9-szer a hasra csaptak.
A ruhadarabok termékenységi szimbólumként beépültek az esküvői szokásokba is. A mennyasszonyoknak 50-100 darab kesztyűt is meg kellett kötniük. Miután pedig az ifjú pár beköltözött a közös otthonba, az asszony kesztyűt kötött a kúthoz és az ajtókhoz. Az észt temetési szertartásokban is hangsúlyos szerepe van: a halott kezébe mindig kesztyűt tettek.

kezratet_02.jpg Az évszázadok folyamán persze változtak a kötési technikák. Kezdetben egyetlen csonttű segítségével csomózták őket. A két kötőtűs munkamódszer a keresztes lovagokkal jutott észt területre. És ha már területnél tartunk; az ország különböző pontjain más-más mintákat használtak. Nyugaton például az ünnepi viseletek mindig hosszú szárral készültek, az ötujjas kesztyűknél pedig kedvelt volt a madár és a nyolcágú csillag motívum. Az ország más területein az egyujjas kesztyűk két alapszínnel: indigóval és fehérrel; az ötujjasok pedig piros díszítéssel készültek.
A kesztyűkön a divat változásait is nyomon lehet követni. A misztikus motívumokon túl, a 19. századtól fonott és csavar-minta, valamint csipke jelent meg a viseleteken. Népszerű volt a rózsa motívum is kontrasztos színekkel.

A kiállításon – mely a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Magyarországi Észt Intézet közös szervezésében jött létre – mindössze három plexi állvány mutatja be a kesztyűcsodák történetét, ám ez mégse kevés. A plakátokról rendeget információhoz jutunk, és szebbnél szebb kesztyűkben gyönyörködhetünk. Mint azt a megnyitón Annu Kippasto a Magyarországi Észt Intézet igazgatója elmondta: ezek csak másolatok, ám tökéletes másolatok. Az észtországi iparművészeti egyetem textil szakos hallgatói készítették őket az eredetivel megegyező eljárással, valamint ugyanolyan méretben és színben. Az Észt Nemzeti Múzeum amúgy 3000 becses darabot őriz, hiszen ott az asszonyok emberemlékezet óta kesztyűt kötnek, kíméletlen mennyiségben. A komplex kultúraközvetítés így egyetlen ruhadarabbal is „megoldható”. Persze, ehhez az is kellett, hogy a klíma ne változzon az évezredek alatt: a tél ma is olyan hideg, mint egykoron.

(A tárlat június 14-ig látogatható.)

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia