Sertésfej a sírban

pahok-kozponti_sir.jpgTöbb korszakot felölelő leletanyagot találtak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei Alsópáhok térségében, a Héviz területét megkerülő 76-os út nyomvonalának feltárásakor.

 

                                              Vaskori és római kori emlékek Alsópáhokról

A régészettudomány számára különösen fontos információkkal szolgáltak a terület északi felében talált középső vaskori, falusias jellegű szkíta település házai, vermei, kemencéi, ugyanis Magyarországon rendkívül ritka, hogy ilyen korú települések kerülnek a felszínre.

pahok-pintadera.jpg Említést érdemelnek a korszak beazonosítását megkönnyítő bronz ruhakapcsok (fibulák), hármas szárnyú nyílhegyek, egy ruhapecsételő (pintadera) és egy hajkarika. Ritkaságnak számít az a kígyófibula, melyhez hasonlót már találtak Szlovéniában, ám hazánkban mindeddig csak egy alföldi szkíta kori sírból ismert. Ezek alapján a települést a Kr.e. 6. századra tehetjük. Tudományos szempontból nagy jelentőséggel bír két ékszer-öntőforma előkerülése, ugyanis ebből az időszakból csak a velemi törzsi-ipari központból és a közeli Keszthely-apátdombi lelőhelyről kerültek elő hasonló tárgyak. E mostani lelet azt bizonyítja, hogy ezen a falusias jellegű településen is foglalkozhattak ilyen tevékenységgel, a bronzöntés nem csak a központok privilégiuma volt.

A másik jelentős korszak a római, melynek több periódusából is kerültek elő objektumok, egyebek mellett a kora római időszak hét hamvasztásos sírja. A központi, leggazdagabb sír gödrébe helyezett mellékletek (bronzedények, észak-itáliai étkészletek, lándzsahegy) tanúskodnak az elhunytak gazdagságáról. A több sírban is megfigyelt félbevágott sertésfejek pedig azt sejtetik, hogy a halottak a rómaiaknak behódolt kelta arisztokrácia tagjai lehettek. A sírleletek legtöbbje nagy valószínűséggel az 1. század második feléből származik – az ezzel hasonló korú, és gazdag import áruval rendelkező temetkezések Keszthely környékén csoportosulnak, de a KÖSZ munkatársai nemrég Savaria territóriumán, Nemesbőd határában is feltártak ehhez hasonló sírokat- tájékoztatta szerkesztőségünket Szűcs József, a KÖSZ kommunikációs referense.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia