A határokon átnyúló hagyomány élménye

A "Hagyomány élménye" címet adták annak a projektnek, melyet a Pannon Egyetem, a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatallal közösen valósít meg. A határokon átnyúló együttműködési program keretében a Dráva, Mura és Zala folyók közötti, kiváló természeti adottságokkal rendelkező terület turizmusát szeretnék fellendíteni.

 

EU projekt az idegenforgalom fejlesztéséért

A projektben fontos szerepet kap a Pannon Egyetem Georgikon Kara, ők mérik fel Zala megyében az idegenforgalmi szolgáltatások kínálatát, valamint elkészítik a projekt keretén belül a térségre vonatkozó marketing stratégiát.

Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar általános dékán-helyettese szerint a 600 ezer eurós támogatási összeget nyert sikeres pályázat célja, hogy a projektterületre jellemző hagyományos termények, borok, ételek és szolgáltatások magas szinten, közös együttműködéssel jelenjenek meg az idegenforgalmi piacon. A projektben szereplő, kifejezetten idegenforgalmi és mezőgazdasági régiókban a turizmus egyre fontosabb ágazattá válik. Jelentősebb mezőgazdasági tevékenységnek számít a borkészítés és a helyi ételspecialitások, amelyek az idegenforgalmi kínálat fontos részét képezik. Egy marketing stratégia kialakítása a fő szellemi termék, amelyhez egy precíz, három területre kiterjedő helyzetelemzés kimunkálása szükséges. A szőlészek-borászok kérdőíves megkeresése után a bor és gasztronómia egységét kínáló vendéglátóhelyek szondázása következett, majd az ide érkező turisták, vendégek véleményét kérték ki arról, hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat ismernek, keresnek és hiányolnak. A kérdőívek kiértékelése folyamatos, és ez alapján határozzák meg a marketingstratégia vezető célkitűzéseit.

pate-proj2.jpg

Egy komoly képzés és oktatási programon is dolgoznak, mely a minőségi szőlő -és bortermelésre fókuszálva mutat be termesztéstechnológiai, illetve a bor kínálásához szükséges ismereteket. Fontos szerepet kap az ételekhez illő italok harmonikus kiválasztása, párosítása. Még a termékkörök és szolgáltatási körök véglegesítése előtt, a védjegyek kiadását megelőzően elkészítették a projekt partnerek, gazdasági közösségek számára alkalmazandó szabályzatot. A közös piaci fellépésről szóló tanulmány és szabályzat, valamint a szolgáltatók új szervezettségi formája nagyban elősegíti majd a határokon átnyúló térség versenyképességét, növeli a térség vonzerejét, egyben vidékfejlesztési, környezetvédelmi, kulturális hagyományőrző feladatokat is teljesít, sőt új munkahelyeket teremthet. Jövőre jelenik meg két, a vidék jellemző ételeiről, illetőleg a tájegységek szőlőtermesztéséről szóló, három nyelven (szlovén, magyar, angol) készített monográfia.  

 

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia