Az édesanya fél tízkor már nem érte utol…

Bántalmazta barátnőjét, aki halott – a Zalaegerszegen szombat éjjel történt gyilkosság gyanúsítottja így hívta fel Budapesten tartózkodó barátját, aki ezt követően a fiú édesanyjának telefonált, aki értesítette a rendőrséget.

taska

Az áldozat táskája a helyszínen

.

 Megölte volt barátnőjét, majd fának hajtott
– sajtótájékoztató a nyomozás állásáról 

 .

A Zala Megyei Rendőrkapitányság a bűncselekménnyel kapcsolatban hétfőn tartott sajtótájékoztatót, melyen Nothoff Ingrid felhívta a figyelmet arra, hogy csak olyan részleteket ismertetnek, melyek nem befolyásolják a nyomozás kimenetelét.

A rendőr alezredes szóvivő az előzményekről elmondta, a sértett egy zalaegerszegi középiskolás 18 éves lány, a feltételezett elkövető szintén zalaegerszegi, 21 éves fiú, aki Budapesten tanul. A fiatalok 2014 júniusában ismerkedtek meg, innentől kezdve járnak együtt. A tanúk, barátok elmondása szerint, kapcsolatuk teljesen átlagosnak nevezhető, kisebb veszekedésekkel, de tettlegesség nem fordult elő, nincs információ arról, hogy korábban bántotta volna a lányt. A fiúval a lány 2015. január 13-án szakított, de továbbra is tartották a kapcsolatot, beszélgettek egymással, sms-et váltottak. A fiú szerette volna tovább folytatni a kapcsolatot, de a lány elzárkózott ettől.

rendor sajtaj1

Dr. Kardosné dr. Szakáll Ágnes és Nothoff Ingrid a sajtótájékoztatón

2015. április 11-én (a gyilkosság napján) a fiú kezdeményezésére beszéltek meg találkozót. A fiú barátai, hozzátartozói szerint a fiú békülni szeretett volna, a lány a tanúk elmondása szerint azért ment bele a találkozóba, hogy véglegesen lezárja a kapcsolatot. Ezen az estén egy barátja hozta be a lányt Zalaegerszegre, és 20 órakor tette ki a zeneiskola előtt. A Kovács Károly térre 20.30 órára volt megbeszélve a találkozó, melyről mind a lány, mind a fiú szülei, barátai tudtak. A rendelkezésre álló adatok szerint a fiú szülei autójával érkezett meg a Kovács Károly térre, ahol a találkozó után otthagyták az autót és gyalog indultak tovább. Nothoff Ingrid, mint mondta, a nyomozás érdekében nem kívánják elmondani, milyen útvonalon jutottak a fiatalok a Balaton úti parkerdőbe, s arról sem, hogy a fiú tette elkövetése után hogyan ment vissza az autóhoz.

Dr. Kardosné dr. Szakáll Ágnes rendőr százados, nyomozó elöljáróban arról beszélt, hogyan jutott tudomásukra a gyilkosság. A feltételezett elkövető telefonon értesítette Budapesten tartózkodó barátját arról, hogy bántalmazta barátnőjét, aki halott. A barát telefonon értesítette a fiú édesanyját, aki felhívta a rendőrséget. Azonnal kutatócsoport indult a parkerdőbe, ahol 23.30 órakor találták meg a 18 éves lány holttestét és táskáját. A helyszíni szemle során kiderült, hogy a lány olyan sérüléseket szenvedett, melyek külön-külön is halálosak voltak. Szexuális bántalmazásról nincs szó. A gyilkosság helyszíne megegyezik azzal a hellyel, ahol ráleltek a lány holttestére a fahídhoz közel.

Hogyan és milyen eszközzel történt a gyilkosság, arról a rendőrség a nyomozás érdekében nem kíván nyilatkozni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyanúsított még nem tett vallomást. A rendőrségnek a jelen állás szerint nincs kétsége afelől, hogy a 21 éves fiú követte el a gyilkosságot, aki ezt követően autóba ült, és Keszthely és Fenékpuszta között balesetet szenvedett.

auto1

A feltételezett elkövető balesetet szenvedett autójával 

Nothoff Ingrid hozzátette, a családja és mások is tudtak arról, hogy felzaklatott állapotban autóval tart valahova, de arról nincs adat, hogy Budapest lett volna az irány. A baleset okát a Keszthelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja, szakértők fogják megállapítani, szándékosan hajtott neki a fának, vagy tényleg baleset történt. A rendőrök az autótól távolabbra találták meg a vérző fejű gyanúsítottat, akit először a keszthelyi kórházba vittek, majd vasárnap délelőtt őrizetbe vétele mellett a zalaegerszegi kórházba szállítottak át, ahol jelenleg is ápolják. A balesetet szemtanúk jelentették be. A rendőrség tudta már a sérültről, hogy ő a gyilkosság feltételezett elkövetője, akinek előzetes letartóztatását kezdeményezték a Zala Megyei Főügyészségnél.

A gyorstesztek szerint a 21 éves fiú sem alkoholt, sem drogot nem fogyasztott a gyilkosság előtt, arról nincs információ, hogy korábban már használt volna kábítószert. A nyomozás során házkutatást végeztek a fiú budapesti kollégiumi szobájában és zalaegerszegi otthonában, de a bűncselekményre utaló tárgyi bizonyítékot nem találtak.

auto2

Nothoff Ingrid felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok rendezett családban éltek, a bűncselekmény mindkét család tragédiája. Az áldozat édesanyja még 21.15-kor beszélt lányával, azért hívta fel, hogy érte megy a városba. Az édesanya el is indult, de már fél tízkor nem érte utol...

A szóvivő a riadalom elkerülése érdekében beszélt arról is, hogy a város továbbra is biztonságos. Az elkövető nem találomra választotta ki áldozatát, a sajnálatos esemény kapcsolati erőszak volt. Zalaegerszegen öt évvel ezelőtt történt hasonló bűncselekmény, amikor egy férfi élettársát fojtotta meg.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia