Idei várakozások a mezőgazdaságban

Az elmúlt száz év egyik legcsapadékosabb júliusát éltük meg idén nyáron. A 2014-es esztendõ más hónapjai is bõvelkedtek esõben, a szélsõségesnek nevezhetõ idõjárási események nemcsak hétköznapjainkat, hanem a mezõgazdasági termelést is befolyásolták. Hogyan sikerült az év a Zalagrár Kft.-nél, Pál György ügyvezetõ igazgatóval errõl beszélgettünk.

zalaagrar3

Pál György ügyvezetõ igazgatóval beszélgettünk

– A nehézségek ellenére jó termésátlagot értünk el az õszi árpa, búza és repce tekintetében egyaránt. Mivel nagyon enyhe, szinte fagy nélküli tél volt, a kórokozók és kártevõk túlzott elszaporodására kellett számítanunk. Az árpánál korán jelentkezett a hálózatos levélfoltosság, amit gombaölõ szeres védekezéssel idõben akadályoztunk meg. A növény szép termésátlaggal hálálta meg a gondoskodást. A csapadékos idõjárás következményeivel az árpa idei vetésénél is küzdöttünk. A talajok nem száradtak ki, ezért minden õszi vetésû szántóföldi növény, a búza, az árpa és a repce alá is szántanunk kellett, amit egyébként nem szoktunk, hiszen átlagos évben a forgatás nélküli talajmûvelést alkalmazzuk. Csak így tudtuk a megfelelõ minõségû magágyat elkészíteni a vetéshez, ami természetesen plusz költséggel járt.

A repcének nagyon kedvezett a tavalyi enyhe tél, ami az idei termésátlagokban meg is mutatkozott. Az enyhe idõjárás azonban több védekezést kívánt meg a rovarkártevõk ellen, fõleg a virágzás idõszakában. A sok csapadék nemcsak az aratást nehezítette meg, hanem a repce vetését is. Nagyon nehéz volt megfelelõ magágyat készíteni az apró repcemagnak, másrészt kikelését is nehezítette, A sokszor és hírtelen nagy mennyiségben lezúduló úgynevezett csapó esõ sok táblánkat nagyon megtömörített és levegõtlenné tett. Vannak olyan tábláink, melyek sorsa majd jövõ tavasszal dõl el. Idén a repce sikeres növényvédelmét a neonikotinoid alapú rovarölõs csávázószerek betiltása is nehezítette, hisz ez az anyag nyújtott keléskori védelmet a kikelt repcében, a repcedarázs álhernyója valamint a repcebolha ellen. Így ebben az esetben csak több vegyszerrel illetve többszöri permetezéssel tudjuk megvédeni az olajos növényt, ami egyben több ráfordítást is hozott az input költségekben.

zalagrar alma2

– Az õszi búzánál idén a sárgarozsda jelentett fokozottabb veszélyt.

– Tizenöt éve nem fordult elõ ilyen mértékû sárgarozsda-fertõzés az országban, ami minõségi romlást okozott a gabonában. Nálunk is felütötte a fejét. De úrrá tudtunk lenni rajta plusz gombaölõ szeres védekezéssel, másrészt azzal, hogy már évek óta olyan külföldi fajtákat is vetünk, melyek rezisztensek illetve kevésbé érzékenyek erre a fertõzésre. A sok csapadék miatt elhúzódott az aratás, a búza többször megázott, ami nem kedvezett a minõségnek. Az aratás elején még egy szinten volt a malmi és a takarmánybúza ára, ami az aratás végére megváltozott, a jó malmi búza kereslete és ára növekedett, míg a takarmányé lezuhant. A csapadékos idõjárás egész évben felülírta terveinket, most az õszi munkák során is arra kell törekednünk, hogy minél jobban kihasználjuk a napsütéses idõszakokat.

A szóját szintén jó termésátlaggal takarítottuk be. Tavasszal még örültünk az esõnek, hiszen szép tõszámmal kelt ki a pillangós növény. Fokozottabban kellett azonban védekezünk a szklerotínia ellen, ez a gombabetegség az idei csapadékos párás idõben termésveszteséget is okozott.

– A kukorica éveken át az aszálytól szenvedett, most hogy bírta a sok csapadékot?

– Igen jól, a hõmérséklet és a csapadék mennyisége is kedvezett fejlõdésének. Felvásárlási árának azonban nem, mivel országosan is nagy termésátlagokat prognosztizálnak. Az eddig leesett sok csapadék most, a hamarosan kezdõdõ aratásnál azonban problémát vetít elõre. Kérdés, vajon megfelelõ víztartalommal takaríthatjuk be a kukoricát, mert ha nem, akkor az a szárítási költségeket fogja megnövelni.

– Hogyan teljesítettek idén a gyümölcsösök?

– Az idõjárás kedvezett a gyümölcsöknek. Meggyesünk hozta az elvárt termésátlagot és minõséget, felvásárlási árával azonban nem lehetünk elégedettek. A tavalyelõttihez és a tavalyihoz képest felére csökkentek, amit a meggybefõtt-készletek nagyságával magyaráznak. A meggyfákat idén a moníliától kellett jobban védeni, fõleg a kiskertekben. A körtés a várttól kissé alább teljesített a gyenge virágzás következtében. De nagyon szép gyümölcsöket „adott", szinte minden egyes darab elérte az étkezési méretet. A lékörte-kihozatal minimális volt. A sok esõ következtében, ami miatt idén nem kellett öntözni a gyümölcsösben, az almák is szép nagyra növekedtek. Ez problémával is járhat; hogyan bírják a tárolást, az csak jövõ februárban derül ki. Megelõzendõen a bajt, rendkívül ügyelünk arra, hogy csakis a megfelelõ tárolási érettségben kerüljenek be az almák a hûtõkamrába.

zalagrar alma1

– Hol tart az almás megújítása?

– A régi felszámolásával húsz hektáron ültettünk új fajtákat. A jégháló már kint van, a csepegtetõ öntözõrendszer is hamarosan a helyére kerül. A beruházást a 2013-as kertészeti géptámogatáson belül elnyert forrásból is finanszíroztuk. Olyan új fajtákat telepítettünk, amelyek az itteni idõjáráshoz alkalmazkodva könnyen pirosodnak. A kivágások miatt idén kevesebb almánk lesz, és sajnos a felvásárlási árával sem lehetünk elégedettek. A piacot az orosz embargó és ennek következtében fellépõ lengyel keresleti többlet befolyásolja kedvezõtlenül. A bekövetkezett károk kompenzálására megnyílt uniós támogatással nem tudtunk élni, mert a hazánknak szánt keret hamar elfogyott. Az alma nagyon alacsony felvásárlási ára jelenleg nem fedezi ráfordításainkat, így csak a tavaszi értékesítés sikerében bízhatunk.

Az alma nagyon egészséges gyümölcs, ezért is tettük le voksunkat a minõségi étkezési alma elõállítása mellé. Új, a piacon jobban kelendõ fajták telepítésével az a célunk, hogy világszínvonalú almaültetvényt hozzunk létre.

– Tart még az almaszüret. Hány embert foglalkoztatnak?

– Örömünkre szolgál, hogy kertészeti ágazatunk a szüreti munkák során 80–100 embernek is biztosít jövedelem-kiegészítési lehetõséget egy-másfél hónapon át.

– Hogyan látja, milyen eredménnyel zárhatják a 2014-es esztendõt?

– Minden körülményt összevetve a Zalagrár Kft. idén is teljesíti az elvárást, vagyis várhatóan szép eredménnyel zárhatjuk az évet – köszönt el Pál György ügyvezetõ igazgató.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia