Az ivóvízre, márpedig vigyázni kell!

Az ivóvíz ma a legjobban ellenõrzött élelmiszer Magyarországon, melybõl bátran lehet inni - fogalmazott köszöntõjében Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója víz világnapi rendezvényük apropóján meghirdetett alkotói pályázat díjkiosztóján.

zalaviz vilagnap5

A Zalavíz Zrt. víz világnapi rendezvényén

Hazánkban természetes dolog, hogy megnyitjuk a vízcsapot, melybõl emberi fogyasztásra alkalmas vizet kapunk. Azon kevés nemzetek sorába tartozunk ezáltal, ahol biztosított a fenntartható vízszolgáltatás az ágazatban dolgozó mintegy 15 ezer ember munkájának köszönhetõen. A világ jelentõs részében azonban ez nem így van, vannak helyek, ahol szinte egyáltalán nincs jó minõségű, iható víz. A vezérigazgató úgy vélekedett, a jövõ olajáért elõfordulhat, hogy komoly nemzetközi konfliktusok, háborúk törnek ki, de nekünk itt a Kárpát-medencében az a dolgunk, hogy vigyázzunk erre a kincsre.

zalaviz vilagnap4

Gecse Péter, Nagy András, Vigh László,
valamint Böcskey Zsolt és Árkovics Orsolya.

.

A víz világnapját idén a „Vizek és mesterségek" mottóval hirdették meg, ami a rajzpályázat címe is volt egyben. Megköszönve a gyerekek aktív részvételét, úgy értékelt, az alkotások hûen tükrözik, hogy a víz mennyire létfontosságú az emberi szervezet számára, és mint közeg, milyen sokféle tevékenység és foglalkozás köthetõ hozzá.

zalaviz vilagnap3

Gecse Péter alpolgármester elmondta, a Zalavíz Zrt. immár hagyományos programján nemcsak rajzpályázatot hirdetett, hanem március 22-én és 23-án 30 iskolás csoportot fogadott a megyébõl, hogy a diákok testközelben is megtekinthessék azon technológiákat Balaton úti telephelyén, melynek révén egészséges ivóvíz kerül mindannyiunk poharába. Az alpolgármester kiemelte a környezettudatos gondolkodás, a lakossági tudatformálás illetve a tudatos fogyasztás fontosságát, ami, mint mondta, megjelenik a környezetvédelem jeles napjainak megünneplésében Zalaegerszegen. Az önkormányzat, annak cégei valamint az oktatási, nevelési intézmények éves ütemterv szerint szervezik ezeket a közösségi programokat. Hangsúlyozta, az önkormányzat és a Zalavíz Zrt. egyaránt elkötelezett abban, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel a mûszaki feltételek is rendelkezésre álljanak a megfelelõ minõségű ivóvíz biztosításához.

Vigh László országgyűlési képviselõ a tiszta és egészséges ivóvíz fontosságára, vízkincseink védelmére, a takarékos vízhasználatra hívta fel a figyelmet. Ennek okán beszélt az idõjárási viszonyok, az évszakok jellegének megváltozásáról, valamint az édesvíz pazarlásának várható súlyos következményeirõl. Jelezte, hogy a kormány a víziközmû ágazatot stratégiai kérdésnek tekinti, ennek részeként egységes vízdíjat kíván bevezetni az országban.

zalaviz vilagnap1

A Zalavíz Zrt. tizennegyedik alkalommal emlékezett meg a víz világnapjáról, illetve hirdetett alkotói pályázatot, melyre mintegy háromszáz rajz érkezett be. „Mindenki gyõztes, de vannak díjazottak", – hangsúlyozta Nagy András, hozzátéve azt, hogy a gyerekek nem csupán a paravánnak rajzoltak, hanem a munkatársaknak is, akik a művekbõl megismerhetik gondolkodásukat az egyik legfontosabb természeti kincsünkrõl, a vízrõl. A vezérigazgató azt is megosztotta a jelenlévõkkel, hogy karácsonyi üdvözlõlapjukon az egyik díjazott rajzot használták fel.

zalaviz vilagnap2

Autómosás, tűzoltás, kertészkedés, búvárkodás, ásványvíz-készítés, hajózás – sorolta a vizes mesterségeket festményén Kismányoky-Wallandt Gertrúd (különdíj: 3. helyezett), a Liszt Ferenc Általános Iskola elsõ osztályosa. Mint mondta, a vízre vigyázni kell, amivel testvére, Kismányoky-Wallandt Georgina (ált isk. alsó tagozat: 1. helyezett) is egyetértett. Rajzán tavaszi nagymosást ábrázolt, kék-fehér járólapon mosógépekkel, valamint virágos mezõn száradó ruhákkal.

.

A rajzpályázat díjazottjai kategóriánként:

Óvoda:
1. Horváth Mira Indira, Bagodi Napsugár Óvoda
2. Fecske Krisztina, Füles Mackó Óvoda, Zalaszentiván
3. Gyuk Donát Zsolt, Bagodi Napsugár Óvoda

Általános iskola alsó tagozat:
1. Kismányoky-Wallandt Georgina, Liszt Ferenc Általános Iskola, Zalaegerszeg
2. Bekõ Ráhel, Eötvös József Általános Iskola, Zalaegerszeg
3. Balogh Bianka és Magna Glória, Ady Endre Általános Iskola, Zalaegerszeg

Általános iskola felsõ tagozat és középiskola:
1. Csihar Kíra Erika, Deák Ferenc Szakközépiskola, Zalaegerszeg
2. Koltai Máté Márk, Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti
3. Tõke Fruzsina, Ady Endre Általános Iskola, Zalaegerszeg

Különdíj:
1. Nádasdi Georgina, PTE ETK, Zalaegerszeg
2. Németh Helga, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Lenti
3. Kismányoky-Wallandt Gertrúd, Liszt Ferenc Általános Iskola, Zalaegerszeg

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia