Sötétedés után a múzeumban

Gyerekzsivajtól volt hangos a Múzeumok Éjszakáján a Göcseji Múzeum, melynek kertjét és minden helyiségét érdeklõdõ családok vették birtokukba június 25-én, szombat este.

muzej harc net

Hívogató tárlatok és ritkaságok zenei programokkal

Nagyon szeretjük ezt a programot, nagyon szereti a közönség is, amit visszaigazol az a nyolcszáz és ezer közötti látogató, akik minden évben eljönnek hozzánk olimpiától, foci-vb-tõl függetlenül – mondta érdeklõdésünkre Kaján Imre múzeumigazgató, hozzátéve azt, hogy a foci-Eb-t figyelemmel kísérõk sem maradnak le semmirõl, az egyik helyiségben kivetítõn nézhetik a meccseket.

– Ez egy igazi intellektuális kaland, ilyenkor kicsit más is a közönség, mint egy hagyományos kiállításon, és ilyenkor mi is másképpen mutatjuk meg magunkat, mint amikor muzeológusként csak a tudományt képviseljük. Ez egy könnyedebb, játékosabb forma, ami munkánk elfogadottságát is növeli. Az intézmény közpénzbõl mûködik, igenis lássák az emberek, mi mindennel foglalkozunk – hangsúlyozta.

muzej konyv2 net

Nagy népszerûségnek örvendett A tudás kulcsa családi felfedezõ játék, mely során különbözõ kiállított tárgyakat kellett megtalálni. Mindeközben fegyver- és harci bemutatót tartottak a kertben a gyerekek nagy örömére, akiket kézmûves-foglalkozások is vártak. Eredeti bronzleletek alapján gyakorolhatták a fibulakészítést, valamint a téglavetést és a karcolást.

A látogatók tárlatvezetéssel valamennyi kiállítást megtekinthettek, így többek között a Kõárkoktól a kõfalakig, Központok a Zala mentén kiállítást, továbbá Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes keramikusmûvész tárlatát, aki szobrai inspirációiba avatta be közönségét. A rendezvényt zenei programok is kísérték, felléptek a Pálóczi-zeneiskola növendékei, késõ este Cseh Tamásra emlékezve koncertet adott a Vodku Fiai zenekar.

muzej nemeth net

A Göcseji Múzeum a közelmúltban két új mûtárggyal gazdagodott, Kisfaludi Strobl Zsigmond carrarai márványból készült, Kallós Ernõnét ábrázoló portrészobrával, valamint a megyeszékhelyi internálótábor egyik foglyának 1922-bõl származó emlékkönyvével. Ezeket elõször tekinthették meg a látogatók, akik több elõadáson vettek részt: dr. Kostyál László mûvészettörténész Vajda Lajos avantgárd festõ életútját ismertette, míg Megyeri Anna történész az elsõ világháború egerszegi hõseirõl beszélt.

Mészáros Rebekának, aki idén fejezte be az általános iskolát, már nem újdonság a Múzeumok Éjszakája. 

Sokkal érdekesebb, mint könyvbõl tanulni, ezért vagyok itt már harmadik alkalommal, vélekedett. Szintén nem elõször látogatott el a rendezvényre Pénzesné Horváth Éva. A múzeum ilyenkor egy egészen más oldaláról mutatkozik meg, és kínál mindig valami pluszérdekességet, mondta. Számára ez most a Kõárkoktól a kõfalakig idõszaki kiállítás, amit szintén meg fog tekinteni. Galamb Beáta Alsónemesapátiból érkezett kislányával. Sok jót hallott már a programról, ezért biztos benne, hogy mindkettõjük számára különleges élmény lesz a múzeum effajta bemutatkozása.

muzej kezmuves net

A Göcseji Múzeum a megyei és a városi könyvtárral, a Zalaegerszegi Törvényszékkel valamint a megyei büntetés-végrehajtási intézettel együttmûködve szervezte meg a Múzeumok Éjszakájának programjait. A rabomobillal most sokan önként utaztak, és kóstolták meg a fogva tartottak által sütött pogácsát.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia