Mariska udvar és Tájház

A Hagyományõrzõ Mariska udvar és a Tájház a tradíciók tiszteletének két fellegvára Kehidakustányban. Mindkettõ családi örökség vásárlásával került önkormányzati tulajdonba, míg a Mariska udvar élõ programok helyszínéül szolgál, addig a Tájház a régmúltat bemutató szereppel bír. A turisztikai látványosságként is funkcionáló létesítményeket június elején adták át a termál- és élményfürdõjérõl nevezetes településen.

kehidakustany tajhaz1

Értékek, hagyományok tisztelete Kehidakustányban

– Mindkét épület és udvara romokban hevert, éppen ezért vásároltuk meg évekkel ezelõtt, hogy megmentsük az ingatlanokat helytörténeti értékeink bemutatása, megõrzése céljával – tájékoztatott Lázár István polgármester, akivel elõször a Hagyományõrzõ Mariska udvart tekintettük meg. – Hatalmas munkába fogtunk, az épületet és az istállót is helyreállítottuk, megõrizve a múlt század elsõ felében épült falusi házak építészeti sajátosságait. Berendeztük régi tárgyakkal és bútorokkal, ez itt például nagymamám tûzhelye. Tavaly kísérletképpen mindenféle gyümölcsbõl lekvárokat fõztünk be – mutatta a szekrényben álló felcímkézett üvegeket a polgármester.

 
 És még nincs vége a rácsodálkozásnak. A ház mögötti istálló pajtaszínházként megújulva szintén a régi idõket idézi, padokkal, egyik végében kis színpaddal és ülõhelyként szolgáló szalmakötegekkel.

kehida-udvar1

– Mindkét helyiség kézmûves foglalkozások helyszíne, ahol a gyerekek praktikus technikákat tanulhatnak meg, mialatt betekintést kapnak a régmúlt hagyományairól, az akkor élt emberek mindennapjairól – mondta a polgármester. – A Mariska udvar nemcsak megújult, de a sok-sok programnak köszönhetõen újraéledt. A gyerekek a nyári napközis tábor ideje alatt is több napot töltenek el itt.

Az udvar hátsó részében gyógy- és fûszernövény-kertet is kialakítottak. Az önkormányzat a házzal szembeni földpincét is fel szeretné újítani, tudtuk meg a polgármestertõl.

– Ha a Mariska udvar bámulatra méltó, akkor a Tájház egyenesen lenyûgözõ – jegyzem meg belépve az épületbe. (A Zalai Naplóban korábban tudósítottunk arról, hogy az önkormányzat az épület megmentését tervezi, sõt egy fotót is mellékeltünk az akkori állapotról. Így ez a két állítás egyáltalán nem túlzás.)

– Köszönet illeti az ingatlanok örököseit, akik az eladással segítették az épületekkel kapcsolatos szándékaink megvalósítását. A százéves Tájház három helyiségét, a két szobát és a konyhát a tulajdonosok által annak idején használt, és a helyi lakosoktól beszerzett darabokkal rendeztük be – vezetett körbe a polgármester. – Örömünkre szolgál, hogy hûen tükrözi a régi paraszti élet tárgyi, tevékenységbeli, viseletbeli emlékeit az igazán gazdag felszereltségének köszönhetõen. A Tájház hátsó helyiségében berendeztünk egy kamrát is, ahol régi mezõgazdasági eszközök kaptak helyet. Az udvar végében õshonos gyümölcsfák telepítésével Tündérkertet hoztunk létre. A folytatásban az istálló helyreállításával valamint bognár- és kovácsmûhely létesítésével fogjuk bõvíteni a látnivalókat.

kehida kert

A június 4-i átadáson büszkén ünnepelhetett a falu közössége. „Zalaiul" mesélt a Tájházról Gergely János helytörténész, majd a látnivalók közt felelõs házigazdaként Gellért Erzsébet tartott tárlatvezetést. Az õshonos gyümölcsfafajtákból létrehozott kis gyümölcsöskertet Kiss András, a Tündérkert mozgalom térségi képviselõje mutatta be. A fákat jelképesen gyermekek fogadták örökbe. A Mariska udvarban kialakított gyógy- és fûszernövény kertet Girdán Józsefné szakmai vezetésével tekinthette meg a közönség. Itt, a pajtaszínházban illetve a lombos fák alatt látták vendégül a résztvevõket csülökpörkölttel, házi rétesekkel, pogácsákkal, prószákkal. A harapnivalókhoz házi készítésû bodzaszörpöt kínáltak. A bort és a pálinkát helyi gazdák ajánlották fel.

– Az önkormányzat saját anyagi ereje mellett a Leader pályázati program és más források segítségével teremtettük meg a régmúlt emlékeinek megõrzését, becsben tartását, hogy azok megérdemelt módon a falu jelenének és jövõjének is részesei lehessenek – hangsúlyozta a polgármester. – S ezzel még nem teljes az értékmentés. A turisztikai egyesület emeleti épületében hamarosan megnyitjuk a babamúzeumot, amit a Göcseji Múzeum õrzött eddig. Népviseletbe öltöztetett babákból áll a gyûjtemény, amit tulajdonosa készített, és amelyet önkormányzatunknak adományozott.

Az avatási ünnepségen a szomszédos zalaszentlászlói Mákvirág citera- és népdalkör mellett helyi óvodások, iskolások léptek színpadra színvonalas mûsorral.

Kehidakustány önkormányzata nyolc évvel ezelõtt, faluként országosan is egyedülálló módon vállalta, hogy az alacsony gyermeklétszám ellenére továbbra is biztosítja helyben az oktatást, és ehhez új iskolát épít. Az intézmény a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Deák Ferenc Általános Iskolájaként mûködik nyolc osztállyal. Idén ballagtak el azok a nyolcadikosok, akik a nyitás idején elsõs kisdiákként ültek be az iskolapadba – számolt be örömmel az „évfordulóról" Lázár István.

kehida-avat2

Kehidakustány önkormányzata a hitéletet, ennek kapcsán erdélyi kapcsolatainak ápolását is fontosnak tartja. A polgármester április végén Szászba látogatott, ahol megkoszorúzta Msgr. Gajdó Zoltán pápai káplán sírját, aki 2006-tól sokat tett a kehidakustányi egyházközség megmentése és újjászervezése érdekében. Erdélyi látogatásának következõ állomásán, Gyímesfelsõlokon Berszán Lajos atya pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján vett részt, majd július 3-án aranymiséjén.

Kehidakustány július 9-én újból ünnepelt, ekkor rendezte meg az önkormányzat támogatásával a turisztikai egyesület a juliális programot a falu olimpiával együtt.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia