Páka szerethető, élhető

Páka önkormányzata a Dömeföldi Tájház felújítását tervezi. A 150 éves, zsúpfedeles, boronafalú, korabeli használati tárgyakkal berendezett parasztházat, valamint az Öveges József fizikus, piarista tanár lakóházában kialakított emlékházat csoportosan és egyénileg is egyre többen tekintik meg. A Pákai Szent Péter és Szent Pál plébánia esperes-plébánosa, Kiss László is gyakorta lát el idegenvezetõi feladatokat, amikor a helyi katolikus templomok történetérõl tart elõadásokat.

paka 23

– Június 24-étõl 29-éig a franciaországi Cuverville testvértelepülésünk meghívására közel harminc falubelivel vettünk részt egy közös kiránduláson – mondta Lukács Tibor, Páka község polgármestere, akit elöljáróban a testvértelepülési kapcsolatokról kérdeztünk. – Az esemény különlegességét az adta, hogy Pákáról a normandiai városban egy utcát neveztek el. Egy meghitt ünnepség részesei lehettünk, ahol Ernst Hardel polgármesterrel együtt lepleztük le az utcanévtáblát.

A testvértelepülési szerzõdést Eure-megye szép községében négy évvel ezelõtt írtuk alá, de már 1992 óta ápolunk baráti kapcsolatot a franciákkal. A Pákai Magyar–Né-met Baráti Kör civil szervezet vezetõsége és az önkormányzat vezetése is szentesítette az együttmûködés további lehetõségeit feltáró dokumentumot. Egymást kétévenként látogatjuk meg. Megismertük az ottaniak életét, szokásait, hagyományait, gasztronómiai tradícióit. Látogatást tettünk egy szeszüzemben, ahol a calvados készül.

Megkóstoltuk a hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlatukat, ami messze földön híres. Voltunk egy sajtgyárban, de egy kis sziget arborétumába is eljutottunk egy kétéltű járművel. A különleges tengerparti klíma miatt, itt rengetegféle növény – köztük a pálma is – képes megélni, páratlan szépségben, egészségben. A hely madárvilága is lenyûgözõ volt. A hazafelé úton betértünk Párizsba, hogy megnézzük az Eiffel-tornyot, a Louvre-ot és a francia fõváros megannyi nevezetességét.

paka 21

A másik testvér községünk a németországi Wesendorf. Velük évente egyszer kölcsönösen meglátogatjuk egymást. Az alsó-szászországi faluba a szünidõ idõszakában szoktunk utazást szervezni. Ilyenkor velünk tartanak a diákok is. Sok élményben volt már részünk. A világháborúk és a rendszerváltozás, a „falak leomlásának" témakörében öt ország – Franciaország, Németország, Lengyelország, Litvánia és Magyarország részvételével – minden évben rendeznek egy nemzetközi ifjúsági találkozót.

Ezúttal Litvániában szervezik a programot, amire mi is meghívást kaptunk. A Vilniusba utazó 14 fõs csoportban helybéli 15–25 éves korú középiskolások, gimnazisták, fõiskolások és egyetemisták kaptak helyet. A work-shopok témáit elõre megadják, a fiataloknak egy saját maguk által összeállított vetítettképes prezentációt kell bemutatniuk.

– Hogy áll a falu fejlesztése?

– Tavaly szeptemberben átadtuk a felújított iskolaépületet és a községházát. Az iskolában tetõ-, víz- és hõszigetelést hajtottunk végre, a külsõ homlokzat nyílászáróit kicseréltük mintegy 112 millió forint felhasználásával. Az önkormányzat is külsõ hõszigetelést, új ajtókat, ablakokat kapott, hozzávetõlegesen 38 millió forintból. A két, mintegy 150 millió forintba kerülõ pályázati projekthez nem kellett önerõt biztosítanunk.

A térségben jelentõs kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztése céljából kiírt TOP-os konzorciumi pályázathoz csatlakozva reméljük, hogy a dömeföldi tájházat, a kedves népi építészeti emlékünket most sikerül megújítani. A tetõ zsúpolása itt nem várhat, mert a tájházi tárgyi emlékek pusztulnának el, és a padozat is tönkremehet egy erõs zápor hatására. Az egyre népszerûbb helyen illemhelyeket és szabadtéri szalonnázót is ki szeretnénk alakítani. Ha nyerünk, a most is karbantartott tájházat öt évig mûködtetnünk kell és oda egy munkatárs felvételét is kezdeményezik.

paka 4

Százszázalékos támogatási intenzitású TOP-os pályázati forrás segítségével tetõfelújítással, hõszigeteléssel, a nyílászárok cseréjével, mozgássérült-WC-k kialakításával, rámpa építésével szeretnénk modernizálni a fogorvosi rendelõnket. Egy 63 milliós projektben a vízelvezetõ árkokat sikerült rendbe tenni. A hegyoldalról lezúduló víz korábban kerteket, pincéket öntött el, de a probléma most már nem jelentkezik. Szeretnénk javítani a belterületi útjaink állapotán. Olyan burkolatot szeretnénk lefektetni, ami újabb 30-40 évig megoldást kínál.

Az adósság nélküli települések támogatására adott állami konszolidációs keretbõl még idén a Hegyalja utcát és az Ady utcát kívánjuk rendbe tenni, egy önerõt is feltételezõ BM-pályázathoz kapcsolódva pedig a Rákóczi utca burkolatát újítanánk meg és végeznénk a Dózsa utcai vízelvezetõ árok teljes rendbe tételével is. Ezekre a beruházásokra várhatóan 30 millió forintot fogunk költeni.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia