Nagypáli képviseli hazánkat a tihanyi díjkiosztón

Az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség küldöttségét fogadta Nagypáli a közelmúltban. Látogatásuk annak volt köszönhetõ, hogy Nagypáli (mint a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 nyertese (az elismerést május 27-én vették át Komlóskán) képviselheti hazánkat a szeptemberben, Tihanyban megrendezendõ európai díjátadó ünnepségen.

nagypali bizott

Falumegújításért európai elismerésre számítanak

A háromtagú küldöttség – Charles Konnen (Luxemburg), Marija Markeš (Szlovénia) és Nikolaus Juen (Ausztria) – azzal a céllal látogatott el a gyõztes Nagypáliba, hogy valós képet alkothasson a helyszínen a falumegújítási tevékenységrõl.
Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere a látogatásról elmondta, a vendégek június 14-én este érkeztek meg, akik megtekintették a gyermek-néptánccsoport elõadását az innovációs központban. Ezt követõen a helyi termékbemutató pincében került sor a vacsorára, ahol kötetlen beszélgetést folytattak, megismertetve vendégeikkel a megújuló energiaforrások mind szélesebb körû felhasználására irányuló Zöld út falufejlesztési program célkitûzéseit és eredményeit. Másnap reggel kellemes rácsodálkozást okozott a kakas-ébresztõ (szemléltetve a hazai falumegújítási pályázat jelképét), majd hegyi kemencénél látták vendégül a bizottság tagjait finom reggelivel. A vendégek is sajnálták, hogy a hõlégballonozás – mely során a levegõbõl is megtekintették volna a falut – a csapadékos idõjárás miatt elmaradt.

Ezt követõen végigkalauzolták õket a falun, bemutatva az elmúlt évek fejlesztéseit: a napkollekto-rokkal felszerelt hivatalt, az elõtte álló napraforgó alakú napelem-telepet, a turisztikai központot, a napelemparkot, a rózsakertet és a helyi gyümölcsfeldolgozót. A küldöttség megtekintette a templomot is, ellátogatott az Alma 2000 Kft. gyümölcstermelõ gazdaságába, majd az innovációs központba érkeztek vissza.

A sajtótájékoztatón Nikolaus Juen elmondta, a kétévente megtartandó európai falumegújítási verseny Nyitottnak lenni mottóval meghirdetett 2015-ös fordulójában 24 település vesz részt több európai országot képviselve. Mint fogalmazott, ma már nemcsak az agrárjellegû kistelepülések, hanem a fejlõdés más útját keresõk is bekerülhetnek a versenybe. Erre jó példa Nagypáli, ahol 2001 óta igazán egyedülálló és követendõ utat találtak a fejlõdésre. Hangsúlyozta, a 18 tagú zsûrinek nehéz dolga lesz, amikor a 24 európai településbõl egyet ki kell választani. A testület június végén döntött Münchenben, kié lesz az európai díj, amit szeptemberben Tihanyban (az elõzõ Európai Falumegújítási Díj nyertese) fognak átadni.

Köcse Tibor polgármester érdeklõdésünkre elmondta, vélhetõen ismét nem nyerhet magyar település, de reméli, hogy „kiváló minõségû falufejlesztési eredményeikért" díjat kaphatnak Tihanyban, ami tovább növeli Nagypáli hazai és nemzetközi elismertségét.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia