Túlpörög az ingatlanpiac

A balatoni ingatlanpiac pezsdülése folyamatos, az árak állandó kismértékű emelkedését és a keresleti oldal erős bővülését tapasztaljuk Keszthelyen és környékén – nyilatkozta lapunknak Lángi Péter, az egyik országos ingatlanforgalmazással foglalkozó iroda vezető munkatársa.

kh elado nyaralo 7

Keszthelyen és környékén

A szakember szerint egyre többen akadnak, akik egy jó helyen lévő nyaralóért 20 milliónál magasabb összeget is hajlandóak kifizetni, de ebben a kategóriában jellemzően a 10-15 milliós ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet. Egyre nagyobb számban akad százmilliónál is többre taksált, belső medencés, szaunás, prémium építőanyagból kivitelezett ház, amit eladásra kínál a tulajdonosa. A vízpart közelsége és az örökpanoráma megléte is nagy hatással van az üdülőegységek, hétvégi házak áraira. A tóparton ingatlantulajdonnal rendelkezők viszonylag gyorsan, akár heteken belül túl tudnak adni a nyaralójukon.

Mostanság nagyszámú adásvétel jellemzi a piacot, de a nyaralóbiznisz szezonalitása, a tapasztalatok szerint a későbbiekben lecseng. A pénz biztos menedéket keres magának, és tökéletes terepre talált a balatoni ingatlanpiacon. A használt nyaralók árai Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson is akár negyedével lettek drágábbak, a használt lakásokért pedig továbbra is Hévízen kell a legmélyebben a zsebbe nyúlni. A túlkereslet jellemzően 10-15 százalékos. Az árakat a szűkülő kínálat is hajtja.

– Mi a helyzet a telkek, házak, lakások, garázsok piacán?

– A CSOK-nak köszönhetően az építési telkek iránt rendkívül nagy a kereslet, ám a kínálati oldal továbbra is eléggé szegényes. Keszthelyen már nemigen akad összközműves építési telek, a környék községeiben pedig már elkeltek azon telkek, amelyek különösen értékesnek számítanak. Lakásfronton az egyedi közművekkel ellátott, 1-2-3 szobás, 13 millió forint alatti otthonok most a kelendők, és újra fókuszba kerültek a Keszthely szívében található házak, lakások, apartmanok. Ezekért mostanában akkor is magasabb árat fizetnek a vevők, ha az adott épületre jócskán ráfér egy nagygenerál.

A téglaépítésű családi házak árai folyamatosan az országos átlag fölött húznak. Az ingatlanok energetikai tanúsítványában szereplő adatok korábban nem igen érdekelték a vevőket, ám most már nem csupán az ingatlan felszereltsége és műszaki háttere számít értéket befolyásoló tényezőnek. Az új építésű ingatlanok iránt nem csökken a kereslet, de ezekből egyelőre elég kevés akad a környéken.

A parttól távolabb eső háttértelepülések ingatlan áraiban nem mutatkozik számottevő változás az elmúlt hónapokhoz, évekhez viszonyítottan. A kényelmi szempontok egyre dominánsabbak. Árfelhajtó, ha a falusi ingatlan klímával, elektromos kapuval, garázsajtóval rendelkezik. Az árnövekedés a háttértelepüléseken is különösen ott érhető tetten, ahol egyedülálló adottságokat talál a vásárló.

Keszthelyen többen bérelnének, mint vásárolnának garázst, ám ehhez a legtöbben nem kérnek szakértői segítséget. Egy sok szempontból túlpörgő ingatlanpiac részesei vagyunk, és arra számítunk, hogy mérsékelt korrekciónak leszünk tanúi már akár ősztől. A környéken mindenki tapasztalja, hogy beindultak az építkezések, ami hónapok múlva, akár túlkínálatot is jelenthet.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia