A személyre szabott orvosi kezelésért

Amellett, hogy figyelembe veszi a beteg lakóhelyét, családi állapotát, vagy akár jövedelmi hátterét is, több száz, a pácienséhez hasonló orvosi esetet és a kezelések eredményét is összeveti a leghatásosabb gyógymódhoz vezető kezelési „betegút" kiválasztásának érdekében az az informatikai, gazdasági, orvosi program, melynek fejlesztésébe a napokban kezdett a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kara és az U1 Research Nonprofit Kft.

Bővebben...

Negatív hatású a digitális "szövegelés"?

Rondábban írunk, mint tíz éve? Tényleg kiszorítja majd a gépírás a kézírást? Az elmúlt hetekben több cikk is napvilágot látott arról, hogy a kézírás funkciója egyre inkább csökken, és több amerikai államban már nem is kötelező a diákoknak megtanulniuk a hagyományos folyóírást. Helyette a tízujjas gépelést oktatják. Ez a veszély nálunk egyelőre nem fenyeget; de veszély ez egyáltalán, vagy inkább természetes folyamat? Erről kérdeztünk zalaegerszegi tanárokat, és diákokat. Közben persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy látványosan változott-e az íráskép a sok gépelés hatására.

Bővebben...

Tőzsde és hackelés Zalaegerszegen

Tőzsdei szimulációs játékot szerveznek és az internetes hackelésről tartanak rendhagyó előadást a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen, a Technológiai Centrumban pedig a legújabb kutatásokat mutatják be pénteken a Kutatók éjszakája programsorozat keretében.

Bővebben...

Földi anyagból „készülhetett” a Hold

A Holdról hozott kőzetek kémiai elemzése arra enged következtetni, hogy az égitest földi anyagból "készült", vagyis a tudósoknak esetleg felül kell vizsgálniuk égi kísérőnk keletkezéséről kidolgozott elméletet. A Chicagói Egyetem tudósai kutatásaikról a Nature Geoscience folyóirat online kiadásában jelentették meg tanulmányukat.

Bővebben...

Ki hódítja meg elsőként a Mariana-árok legmélyét?

Milliárdos kalandkeresők készülnek ezekben a napokban is - sőt, valójában már évek óta - csaknem 11 ezer méteres mélységbe, a Mariana-árok mélyére, hogy a Csendes-óceán fenekén világgá kürtöljék a Föld legmélyebb pontjának meghódítását. Több millió dolláros eszközökkel tör a mélységbe mások között Richard Branson nagyvállalkozó és James Cameron, a Titanic és az Avatar című kasszasikerek kanadai rendezője. A versenyfutás megkezdődött a bolygó tán utolsó még meg nem hódított pontjára, aki sikerrel jár, történelmet írhat. A küldetés azonban kockázatos, a víznyomás egy pillanat alatt porrá zúzhatja az álmokat, és életeket követelhet.

Bővebben...

A Hold „tükrében” figyelték meg a Föld ragyogását

A Hold "tükrében" figyelték meg a Föld ragyogását az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai, akiknek sikerült a szerves élet lenyomatait észlelniük. A kutatásoknál alkalmazott módszerről, amellyel idegen bolygókon is észlelni lehet az élet jeleit, a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.

Bővebben...

Feltámad-e az Aral?

Kolbai Danabaer kazah önkormányzati tisztviselő nagyon szeretne meginni egy hideg sört tóparti lakóhelyén, Aralvárosban. A gond csupán az, hogy a tó nagyon messze van a kikötővárostól, amely egykoron az egyik legforgalmasabb halfeldolgozó központ volt világon.

Bővebben...

Labirintus a feneketlen kútbarlangban

Több mint nyolcvan éve, Tóth Lajos kútásó mester és a munkásai véletlenül fedezték föl a község temetője mellett a jelenleg 3320 méter hosszú Cserszegtomaji-kútbarlangot, amely kialakulását, elhelyezkedését és formakincsét tekintve Magyarországon, de Európában is egyedülálló barlangrendszernek számít. Hazánk egyik legöregebb barlangja azóta sem rendelkezik természetes, felszínre vezető kijárattal. Takács Ferdinándtól, a barlangot manapság is kutató Labirint Karszt- és Barlangkutató Sport Egyesület elnökétől elöljáróban azt tudakoltuk: lehetne-e, érdemes lenne-e a kútbarlang járatrendszeréhez tartozó termeket, teremcsoportokat látogathatóvá tenni.

Bővebben...

Irathalmazból levéltár

Zala vármegye főlevéltárnokára, dr. Fára Józsefre emlékeztek egy tudományos ülésnap keretében a Zala Megyei Levéltár munkatársai, valamint a Degré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány.

Bővebben...

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia