Tőzsde és hackelés Zalaegerszegen

Tőzsdei szimulációs játékot szerveznek és az internetes hackelésről tartanak rendhagyó előadást a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen, a Technológiai Centrumban pedig a legújabb kutatásokat mutatják be pénteken a Kutatók éjszakája programsorozat keretében.

Kutatók éjszakája – Turisztikai játékok Nagykanizsán

Pénteken már kora délután programtoborzó térzenével invitálják az érdeklődőket a Zalai megyeszékhelyen a főiskolára, majd 17 órakor megnyitják a kapukat, és Társas-játék tudósokkal fantázianévvel megkezdődik a tudomány-népszerűsítő fesztivál. Az ismeretterjesztő program keretében szimulációs játékkal mutatják be a tőzsde világát. Tükröm, tükröm mondd meg nékem címmel önismereti foglalkozást tartanak, egy másik teremben pedig az informatika lesz a téma. Szó esik az internetes támadásokról, a hackerekről és a kivédés lehetőségeiről - közölte Kustánné Fitos Amália a szervező, a dékáni hivatal vezetője.

Az előadásokkal párhuzamosan az Infocentrum nagytermében a pénzvilágához kapcsolódó filmeket vetítenek, a "Gazdász mozi" műsorán Chaplin-filmek is szerepelnek. A programsorozatot a város zeneiskolásainak komolyzenei koncertje zárja.

A Kutatók éjszakája programsorozathoz idén első alkalommal a zalaegerszegi Technológiai Centrum (egyik működtetője a Nyugat-magyarországi Egyetem) is kapcsolódik. A látogatóknak az érdekesebb kutatásokat mutatják be - mondta el Háry András, a Technológiai Centrum vezetője.

A technika iránt érdeklődők megnézhetik, hogyan működik a gépipari robot és választ kaphatnak arra a kérdésre is, hogy milyen megoldások, lehetőségek vannak a robottechnikában. Ismertetik, milyen módszerek segítségével lehet meghatározni, hogy miből épül fel egy vasnak tűnő tárgy, a műanyagban ultraibolyás lámpás megoldással megmutatják a szabad szemmel nem látható anyagok jelenlétét.

Az izgalmas jelenségeket bemutató, a fizika és a mechatronika világával foglalkozó rendhagyó laboratórium-látogatásra külön autóbuszokat indítanak a városközpontból.

Dél-Zalában a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza szerdán turisztikai és informatikai interaktív játékokkal kapcsolódik a Kutatók éjszakája programsorozathoz. A turisztikai játékban megadott koordináták alapján GPS segítségével kell majd az épületben elrejtett tárgyakat megtalálni, az UniPenZoom ismeretterjesztő interaktív játékban pedig az informatikai ismeretek bővítésével népszerűsítik a kutatói életpályát.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia